Serie productie LoRaWAN hardware

Even kennismaken met: Andre Eland – Nieuwe Directeur Factorylab

Op 1 januari 2023 is André Eland begonnen als directeur en mede-eigenaar van Factorylab. Laten we even kennismaken.

Wie is André Eland?

Ik heb een opleiding in werktuigbouw en elektrotechniek waardoor ik in iedere technische omgeving uit de voeten kan. Ik vind het leuk om in de huid van een opdrachtgever te kruipen en vanuit dat perspectief naar onze dienstverlening te kijken. Zo krijg je een goed gevoel over het nut en  de noodzaak van de producten die wij ontwikkelen. Aan de voorkant van een bedrijf ben ik op mijn best. Verder geloof ik in win-win. Met wie je ook samenwerkt, het werkt alleen wanneer je er samen beter van wordt. “Beter worden” heeft voor mij een brede betekenis. Met elkaar energie krijgen van een opdracht en plezier beleven,  zijn net zulke belangrijke aspecten als geld verdienen. Ik hoop met mijn komst Factorylab een stap verder te brengen en zo bij te dragen aan een gezonde en veilige werk-, leer- en leefomgeving.

Wat was jouw eerste kennismaking met Factorylab?

Een jaar of zeven geleden heb ik voor het eerst kennis gemaakt met LoRa. Ik zag meteen de potentie om die techniek toe te passen in het adviesburaeu (CAG/Socotec) waar ik op dat moment directeur en aandeelhouder van was. Samen met Gertjan Strietman (mede-eigenaar Factorylab) hebben wij een draadloze sensor ontwikkeld voor het meten van temperaturen in drinkwaterleidingen. Via onze samenwerking met Legionelladossier is de Clip'r temperatuursensor nu de standaard in Nederland. Door een aandeel te nemen in Factorylab is de cirkel voor mij rond. Van idee, naar toepassing, naar mede-eigenaar ervan.

Wat trekt je aan in Factorylab & IoT?

Ik ben enorm trots op Factorylab als “maakbedrijf”. Dat maakt ons echt uniek. Wij ontwikkelen onze eigen PCB boards en schrijven onze eigen embedded software. Verder hebben wij een eigen gecertificeerde LoRa stack. Van IoT heb ik het idee dat dat meer en meer volwassen begint te worden. Ik zie regelmatig aanbestedingen voorbij komen, bijvoorbeeld voor het draadloos communiceren met watermeters, en dat zijn voor mij tekenen dat het stadium van early adaptors achter ons ligt. Overigens zie ik wel grote verschillen in de markten waar wij actief zijn. Op de korte termijn zullen vooral oplossingen die aansluiten op wet- en regelgeving hard gaan. Andere oplossingen, zoals een gezonde werkplek, hebben nog wel een paar jaar nodig om aan te slaan. Grote bedrijven en (semi)overheid zullen voorop lopen maar MKB-bedrijven kijken de kat uit de boom is mijn inschatting.

De eerste maand als directeur van Factorylab zit erop. Wat is je eerste indruk?

Mijn verwachtingen zijn overtroffen. Persoonlijk voelde ik mij meteen thuis. De omgeving en het werk komen mij bekend voor. Ik ben vooral onder de indruk van de kennis en de kunde van de medewerkers. De betrokkenheid is erg groot en ik heb de indruk dat dat van twee kanten zo ervaren wordt. 

Wat zijn je plannen en ideeën voor de toekomst van Factorylab?

Ik ben eerst maar eens begonnen om te kijken wat we in huis hebben en waar we voor staan. Ik zou graag een beperkt aantal markten willen bedienen zodat we daarin specialist kunnen zijn. We hebben nu producten voor het meten, verzenden en verwerken van data op het gebied van (binnen)klimaat, bezetting/benutting, drink- en proceswater en energiebeheer. Ik vind het belangrijk dat wij samenwerken met partners die met de door ons verzamelde data aan de slag gaan. Wij zijn niet van plan om zelf een uitgebreid softwareplatform te hebben. Anderen zijn daar verder in en kunnen dat beter. Zij kunnen van ons verwachten dat onze sensoren met hun applicaties communiceren. Wij beschikken over een open API en zullen die blijven uitbreiden zodat bedrijven in de meet- en regeltechniek, softwarebedrijven en adviesbureaus naadloos met onze sensoren kunnen integreren. Verder zijn we begonnen met een buitendienst om op locatie sensoren te installeren en in bedrijf te stellen.

Naast het ontwikkelen en leveren van sensoren zijn wij van plan om een afdeling op te richten met inspecteurs. Wij zien mogelijkheden om elektrische installaties, en met name PV-installaties, periodiek te keuren met behulp van onze sensoren. De inspecties zullen wij uitvoeren conform Scios scope 8, 10 en 12.

Hoe zie je Factorylab over 5 jaar?

We volgen een groeistrategie die deels bestaat uit autonome groei en deels zal bestaan uit buy and build. Overigens is groeien voor mij geen doel op zich maar vind ik het een logisch gevolg van onze visie en de aandacht die wij met elkaar in het bedrijf steken. Momenteel zijn wij met 10 man en het is de bedoeling om in 5-6 jaar uit te groeien tot een bedrijf met 100 medewerkers.

Wat wordt jouw grootste uitdaging als directeur van Factorylab?

Als grootste uitdaging zie ik het behouden van de cultuur van het bedrijf. Het is altijd risicovol om te groeien. Maar wanneer medewerkers zich niet meer gehoord voelen, dan heb je een probleem. Op zich zie ik geen problemen om de ambities te realiseren. Ik heb twee keer eerder een dergelijk traject met succes afgerond en alle seinen staan ook deze keer op groen.

Factorylab

Factorylab is een Nederlandse fabrikant van sensoren en opnemers en richt zich op het meten, verzenden en verwerken van data. Visualisatie en monitoring  gebeurt veelal door partners. Factorylab heeft een eigen buitendienst voor het monteren en beheren van sensoren en gateways. Aandachtgebieden van Factorylab zijn: (binnen)klimaat, ruimtebezetting & -benutting, drink-  & proceswater en energie management. Factorylab draagt bij aan veilige en gezonde gebouwen.

Terug naar overzicht
Foto Andre Eland - Nieuwe directeur Factorylab
21 augustus 2023